De rijkdom van het Twentse erf

Dicht bij het natuurgebied Springendal ligt een prachtig gerenoveerd voormalig boerenerf. De opdrachtgever had grote ambities met het deels vervallen boerenerf. Het kaf werd van het koren gescheiden en zo werden de overgebleven gebouwen zorgvuldig met mooie traditionele materialen gerenoveerd.

Eigentijds met gevoel voor traditie

ODIN Landschapsontwerpers werd gevraagd een ontwerp te maken voor het nieuwe erf. Op het nieuwe erf was ruimte voor een nieuwe kapschuur, een paardenstal en een paardenbak. De opgave was om het programma op zorgvuldige wijze in het gevoelige Twentse landschap in te passen. De familie wenste eveneens een mooie boomgaard, een robuuste houten pergola, rijkbloeiende beplantingen, behoud van een karakteristieke kersenboom en een oude waterput naast het terras. In het ontwerp zijn die wensen vanuit de traditionele erfgedachte, maar met het gebruik van nu, vormgegeven.

De uitwerking in materialen is een essentieel onderdeel van het ontwerp. In het verhardingsplan zijn wij samen met de opdrachtgever op zoek gegaan naar hoogwaardige materialen die de gewenste sfeer en uitstraling aan het erf geven.

Het beplantingsplan is eveneens een belangrijke stap in de uitwerking van het ontwerp. Zij bepalen in hoge mate de gewenste sfeer. De landschappelijke context en de traditionele erfinrichting vormen de basis. Op het erf zijn dat de mooie beukenhagen, eikengroepen met hulst en rhododendrons. Een heuse boomgaard mocht niet ontbreken. Samen met de opdrachtgever hebben wij prachtige oude fruitbomen uitgezocht die na aanplant meteen karakter geven aan het erf.

De compositie van de vaste plantenborders is zorgvuldig afgestemd op bloei en bladvormen om zo door alle seizoenen heen te kunnen genieten van de tuin. De tuin is in 2015 aangelegd en sindsdien geniet de familie alle dagen van het erf en de tuin!

i.o.v. particulier
i.s.m. kwekerij Luttenveld oude fruitbomen en historische fruitrassen