Besefvanbestaandewaarden

24 november presenteerden wij het Recept voor onze Randen op congres Natuurlijk! Het besef van waarden is een belangrijk onderdeel van deze methodiek voor natuurinclusieve uitbreidingswijken in Overijssel. Wanneer een nieuwe wijk wordt ontworpen en aangelegd worden bestaande waarden zoals een bestaande boom vaak te makkelijk aan de kant geschoven. Dit terwijl een boom zo veel meer is dan een stam met een kroon. Zeker als het een oudere inheemse boom is die lang de tijd heeft gehad om duurzame relaties op te bouwen met andere soorten binnen het leefgebied.

Wist je bijvoorbeeld dat de boom letterlijk en figuurlijk geworteld is in de bodem en voeding uitwisselt met andere wortelstelsels via schimmels? Vele dieren (en planten) vinden hun voedsel, veiligheid of zelfs voorplanting in of rondom de boom. In het geval van de zomereik (Quercus robur) van buizerd tot eikelboorder. Volgens sommige bronnen zelfs 1.000 soorten!

Buiten het leven in en rondom de boom levert de boom ook diensten die gunstig zijn voor toekomstige bewoners zoals betere luchtkwaliteit, schaduw en verkoeling. En wie wil nu niet wonen in een wijk met een prachtige oude boom?

Een natuurinclusieve wijk begint bij het besef van de bestaande waarden!