Met een knipoog naar het smokkelverleden

Midden in Overdinkel staat het nieuwe Kulturhus ’t Trefhuus. Gebouw en buitenruimte vormen samen het ‘Hart van Overdinkel’. ODIN ontwierp het multifunctionele plein waar ontmoeten, verblijven en beleven centraal staan.

In overleg met o.a. de gebruikers van ’t Trefhuus heeft ODIN een integraal ontwerp opgesteld dat maatschappelijk breed gedragen wordt. Een fors programma met een heleboel functies zoals parkeren voor auto’s en fietsen, een terras bij ’t Trefhuus, een speelplein voor de school, een informatiepunt voor recreanten, waterberging en plek voor de weekmarkt maakten deze opgave tot een flinke uitdaging!

Op het plein is het smokkelverleden van Overdinkel weer beleefbaar gemaakt om de bezoeker op een unieke wijze te informeren over de bijzondere geschiedenis van Overdinkel. Zo is de topografische grenslijn ter hoogte van Overdinkel op het plein weergegeven als een diffuse lijn van ‘munten’ die de verbinding vormt tussen de Hoofdstraat en de entree van ’t Trefhuus. In een aantal van deze munten zijn vernevelaars opgenomen waardoor een mystiek effect ontstaat. Na zonsondergang wordt deze mysterieuze nevel prachtig aangelicht met een zacht schijnsel. Een bijzondere belevenis!

Het beplantingsplan is geïnspireerd op de vegetatie van de voormalige heidevelden van Overdinkel met stevige siergrassen, paarse accenten in bloei en meerstammige grove dennen.

i.o.v. gemeente Losser